Mini cursus fotografie

Omdat iedereen het kan en wil kunnen, start ik op deze pagina
een stoomcursus fotografie voor beginners.
Zelf doe ik het ook nog maar een krap jaar, dus ik kán er natuurlijk
ook naast zitten; feedback is daarom van harte welkom.
Er zit best veel werk in het voorbereiden van zoiets,
daarom wil ik je vragen om de onderstaande button op je blog te plaatsen
als je mee doet en niets te kopiëren zonder mijn toestemming s.v.p.
 
 
Ik schrijf mijn teksten zelf en ook de foto's zijn van mijn hand.
En het maakt mij niet uit of je een spiegelreflex, compact camera
of telefoon hebt; het gaat om basiskennis.
 
Allemaal veel succes en plezier!!!
 
 
Les1 - Ken je camera
 
Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe je camera werkt. Daar gaat het soms al mis helaas; batterij vergeten op te laden, geen SD kaart in je toestel (overkomt mij regelmatig; shame on me!), instellingen niet kunnen vinden… Het vertraagt allemaal het proces waarin je juist veel wilt oefenen! Dus vanaf nu gewoon de automatische instelling niet gebruiken en kijken hoe je op een andere manier het resultaat dat je wenst voor elkaar kunt krijgen!
 
Canon EOS 550D & Power Shot SX260 HS
 
Weke camera je gebruikt maakt op zich niet uit. Zelf neem ik meestal mijn spiegelreflex en compact camera mee, net als een telefoon die dan wel oud is, maar een goede camera herbergt. Zo kan ik alle kanten uit! Graag zou ik nog Instagrammen, maar dat komt nog wel een keer… In situaties die ik écht voor het detail heb gekozen, haal ik de spiegelreflex uit de tas. Net als wanneer ik met een langere sluitertijd fotografeer (op statief; nog meer gesleep met materiaal dus). Maar als ik iets in de verte wil zien en ik herken het niet, dan helpt mijn compact camera, omdat die lens verder kan inzoomen dan mijn andere lens. Ook voor snapshots en effecten gebruik ik de compact camera. Zullen we ze vanaf hier SR (spiegel reflex) en CC (compact camera) noemen? =)
 
Op elke camera zitten instellingen. Die vind je terug in je handleiding (klinkt boring maar kan reuze handig zijn, ook voor de meer autodidactisch ingestelde mensen). Je ziet waarschijnlijk een draaiknop met symbolen en letters en een menuutje, zoiets als dit:
 
 
De auto knop is meestal groen; die gebruik je soms ter controle, maar verder laten we hem lekker met rust! Experimenteer maar eens een week of maand (of jaar, hoeveel je nodig hebt verschilt)… Maak ook eens foto’s met bijzonder effect, of met de zwart-wit functie; dat is best nog lastig. Bij een SR heb je de keuze om door de zoeker te kijken of op het scherm (live view). Met het +/- knopje daarnaast kun je hem afstellen op de scherpte van jouw ogen; dat geeft je weer een heel andere kijk op je aanpak, niet? Probeer de komende tijd eens om instellingen aan te passen zonder naar de camera te kijken! Dat kan handig zijn in situaties waarin je snel wilt handelen.
 
Dan heb je heel veel verschillende soorten fotografie:
·         Portret
·         Landschap
·         Architectuur
·         Productfotografie
·         Sportfotografie
 
En zo kun je nog wel even doorgaan… Wat jij leuk vind en wat bij je past is natuurlijk erg persoonlijk. Wel zijn er per categorie wat basistechnieken en regels, maar dat is vooral om je op weg te helpen; het is aan jou om met je creativiteit en eigen stijl juist de grenzen te verkennen! Ikzelf vind macro momenteel het leukste en portret het moeilijkst.
 
 
Dan nog wat nuttige tips, zo’n eerste keer wel handig om te weten:
 
 Als eerste: zorg dat er een geheugen kaart (meestal een SD card) in je camera zit. Beter is het om een reserve te hebben, zo duur zijn ze nu ook weer niet… Als je ze op de computer upload dan kun je het beste alle foto’s overschrijven naar je computer of een externe harde schijf bijvoorbeeld. Zo heb je steeds voldoende ruimte op je SD card als je op pad gaat. Ook is het af te raden om je camera aan een stekker met USB aan te sluiten op de computer; daarvan kan een camera zelfs ontploffen! En daar is ‘ie wat te duur voor natuurlijk. En niet na het maken van een mislukte foto deze direct wissen; dat schrijft toch ergens ruimte weg op de geheugenkaart.
 
Ten tweede: schoonmaken is een must, maar als je dat zelf niet aandurft (begrijpelijk, want het is duur spul en zomaar stuk) dan kun je het ook aan een plaatselijke fotograaf vragen. Mocht je het zelf willen doen, dan zou ik op internet naar een instructiefilmpje zoeken voor je ‘zomaar wat doet’. Op je SR kan stof op de sensor komen (bijv. door het wisselen van lenzen). Hoe je dat schoon krijgt? Stuur alsjeblieft je camera op naar dit bedrijf: www.chipclean.nl! Daar staat ook hoe je dit kunt testen. Mijn camera was erg ‘vervuild’ en is nu gewoon weer goed! Da’s wel zo fijn…
 
Copyright… Ja, daarover is genoeg discussie! Wees gewoon duidelijk hierover. Op mijn fotografieblog ben je vast de copyright waarschuwing tegen gekomen. Dat heb ik gedaan omdat ik de foto’s die ik op die site zet gewoon zelf ook mijn betere foto’s vind en deze enigszins probeer te beschermen… Op internet is veel info te vinden over copyright en is zeker de moeite waard om eens in te duiken. Zorg in ieder geval dat je het origineel op je computer laat staan en als het kan (met veel SR camera’s direct mogelijk) zet je een copyright mededeling in de eigenschappen van de foto. Ook een hulpmiddeltje is een watermerk of naam te zetten in je foto. Dat kan met veel bewerkingsprogramma’s, maar ook via paint of picmonkey bijvoorbeeld.
 
En nu aan de slag!!!
 
Om er in te komen, kun je behalve bovenstaande tips ook onderstaande opdrachten maken:
 
1. Maak een foto op de automatische stand:
Ben je tevreden, dan maak je hem nu door andere instellingen op je camera te gebruiken.
Ben je niet tevreden, maak de foto dan met andere instellingen beter, tot je tevreden bent.
Zet daarna ook een handtekening / watermerk op je foto.
 
2. Zoek je mooiste foto op en ga na waar jij goed in bent.
Ben je misschien een goede portretfotograaf of wil je juist
beter leren hoe je een landschap fotografeert?
 
3. Maak een creatieve foto met de aparte instellingen (scènes) op je camera,
bijvoorbeeld in zwart-wit, met poster effect of wat jouw camera te bieden heeft!
 
Als je deze opdrachten uitvoert en feedback van mij wilt ontvangen,
stuur je je ‘huiswerk’ dan naar ririfotografie@live.nl !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten